Z systemami karmienia De Heus uzyskujemy stabilne rezultaty i lepsze wyniki finansowe
U stóp Gór Orlickich, nieopodal granicy z Polską, leży miasto Žamberk, w którym znajduje się gospodarstwo firmy Vemas a.s. Mają 750 macior prośnych, których prosięta przenoszone są następnie do tuczu wstępnego. Każdego roku hodowanych jest tu koło 16 000 świń, zaś pozostałe 7000 sprzedaje się do tuczu innym gospodarstwom. Od 2012 roku pani Jiřina Štěpánková pracuje jako dyrektor tego gospodarstwa.
Pełne zaufanie
Vemas jest klientem De Heus od kilku lat. Początkowo kupowali oni jedynie paszę dla macior. „Odkąd objęłam stanowisko dyrektora gospodarstwa, De Heus w pełni zdobył moje zaufanie i kupujemy tu paszę dla wszystkich kategorii świń” – mówi Jiřina Štěpánková.
Stabilne wyniki technologiczne
Wykorzystanie pasz De Heus przyniosło stabilne wyniki technologiczne, jak również lepsze wyniki finansowe. Jiřina Štěpánková: „De Heus zaimponował mi faktem, że jest to firma działająca na arenie międzynarodowej. W związku z tym, ma on szerokie doświadczenie w żywieniu zwierząt, które można następnie zastosować w praktyce”.
Przegląd gospodarstwa Jiřiny
32 prosięta odchowane przez lochę rocznie
W ostatnich latach, wyniki rozrodu trzody chlewnej poprawiły się. Duży wpływ miały na to innowacyjne pasze dla ciężarnych i karmiących loch. „Obecnie uzyskujemy około 32 odchowanych prosiąt na lochę rocznie. Jestem także bardzo zadowolona ze współpracy ze specjalistą De Heus, który odwiedza nas co najmniej dwa razy w miesiącu i jest też na wezwanie w razie potrzeby” – mówi Jiřina Štěpánková.
Dzielenie się wiedzą na całym świecie
Jiřina naprawdę docenia elastyczność i szeroką wiedzę ich specjalisty De Heus. „Odwiedza on wiele gospodarstw, nie tylko w Republice Czeskiej i na Słowacji, ale także w innych krajach, których ja sama nie mam możliwości odwiedzić. Pomaga mi on także ocenić wszystkie wyniki w postaci tabel i wykresów. Ponadto, zapewnia nam regularny dostęp do usług pomiaru tłuszczu loch, dwukrotnie w ciągu miesiąca. W praktyce oznacza to, że nie mamy loch wychudzonych ani z nadwagą, co jest kluczem do większej liczby odchowanych prosiąt na lochę. Oczywiście ma to także wpływ na zwiększenie zysku gospodarstwa”.
Nowa technologia żywienia i hodowli
Kilka lat temu Vemas wybudował nową chlewnię dla ciężarnych macior. De Heus pomógł im wybrać dostawcę technologii żywienia i hodowli. „Dysponowaliśmy ofertami kilku rozwiązań powszechnie stosowanych w naszym kraju. Jednak De Heus polecił wybór systemu Nedap, który jest szeroko stosowany w Holandii. Polega on na hodowli loch w dynamicznej grupie, w której lochy na różnym etapie ciąży utrzymywane są razem, w jednej dużej grupie 300 osobników. Zaletą takiego rozwiązania jest to, że zwierzęta nie są nerwowe, ponieważ w tak dużej grupie nie ustala się hierarchia pomiędzy maciorami. Kolejnym pozytywnym czynnikiem jest to, że system wyposażony jest w elektroniczną stację dozowania paszy, która, na podstawie czipu zwierzęcia, podaje dokładną dawkę paszy, zgodnie z ustawioną krzywą karmienia. Oczywiście ta zmiana w hodowli także miała znaczący wpływ na zwiększanie liczby prosiąt odchowywanych przez lochę w ciągu roku”.
Jiřina jest zadowolona ze współpracy z De Heus
„Wierzę, że nasza współpraca będzie kontynuowana jeszcze przez wiele lat. Jestem zadowolona z doskonałej komunikacji i szybkiej pomocy w razie potrzeby w gospodarstwie. Właśnie dlatego nie potrzebuję zmieniać naszego dostawcy paszy”.