Zboża są bogatym źródłem szybkostrawnej skrobi. Jej nadmiar w diecie, wynikający z wyższego udziału zbóż w dawce, stwarza zagrożenie wzdęciem żwacza i kwasicą pokarmową. Optymalizacja procesu fermentacji żwaczowej i lepszego wykorzystania energii w żwaczu wymaga uzupełnienia paszy treściwej odpowiednimi korektorami lub koncentratami białkowymi. Zbilansowanie dawki pozwala na maksymalizację efektów żywienia paszą treściwą, opartą na własnych zbożach.
W okresie intensywnego skarmiania zbożem polecamy stosowanie wybranego korektora lub koncentratu białkowego z serii Optimlek, produkowanych z surowców bez GMO i zbilansowanych do jakości tegorocznych zbóż:
OPTIMLEK 46 RUKOR | OPTIMLEK 37 RUKOR | OPTIMLEK 38 EXTRA | |
białko | 46,0% | 37,0% | 38,0% |
tłuszcz | 4,5% | 2,2% | 2,5% |
włókno | 6,0% | 8,5% | 6,0% |
VEM | 1020 | 920 | 970 |
Właściwy dobór produktu pozwala obniżyć koszt przygotowania wartościowej paszy w gospodarstwie, poprawia efekty żywienia dawką z dużym udziałem zbóż oraz smakowitość paszy przygotowanej w gospodarstwie.
Już dziś skontaktuj się z doradcą żywieniowym De Heus, by wybrać produkt, który przyniesie najlepsze efekty w Twoim gospodarstwie!