Za nieprzyjemny rybi zapach jaj odpowiada związek chemiczny – prekursory trójmetyloaminy (TMA).
Jest to jedna z substancji antyżywieniowych produktów rzepakowych.
U kur ras białych TMA jest rozkładana do prostych nieszkodliwych związków.
Natomiast kury brązowe nie wytwarzają enzymu utleniającego TMA. Substancja odkłada się u nich w żółtkach jaj i powoduje wspomniany rybi zapach.
W ostatnim czasie firmy genetyczne udoskonaliły kury brązowe,
które mają już sprawny mechanizm enzymatyczny, skutecznie unieszkodliwiający TMA. Impulsem do odpowiedniej selekcji była świadomość żywieniowych i ekonomicznych zalet produktów rzepakowych.
Dziś więc hodowcy bez obaw mogą sięgać po produkty rzepakowe, które mają wiele zalet:
- zawierają dobrej jakości białko i sporo włókna, które odgrywa ważną rolę w żywieniu
- mogą wnosić do paszy wartościowy olej
- są bogatym źródłem wapnia i fosforu w łatwo przyswajalnej dla ptaków formie