Obserwacje naszego eksperta pokazują, że wygrzewanie kurnika ma duży sens biznesowy.
Uczestniczył on we wstawianiu piskląt indyczych u dwóch hodowców.
· Hodowca A ma 30- lat stażu i uzyskuje bardzo dobre wyniki hodowlane.
· Hodowca B wciąż się uczy i słucha innych, ich podpowiedzi oraz wskazówek.
Obaj hodowcy wstawiali pisklęta z jednego wylęgu i stada.
Zrobili to w połowie lipca, kiedy na zewnątrz było bardzo ciepło Osiągnęli jednak inne wyniki. Dlaczego? Porównaliśmy warunki wyjściowe i efekty w tabeli.
HODOWCA A |
HODOWCA B |
· Grubo wyścielił słomą kurnik |
· Nie wyścielił kurnika |
· Wygrzewał kurnik 24h przed wstawieniem do temperatury 31oC |
· Wygrzewał kurnik 72h przed wstawieniem, następnie wyłożył trociny |
EFEKTY |
|
· Waga pisklaków po 7 dobie – 175 g. |
· Waga pisklaków po 7 dobie – 207 g. |
· Poziom upadków – 1,1% |
· Poziom upadków – 0,6%
|
Jak widać – dobry start daje lepszy wynik końcowy.
Powyższy przykład pokazuje, że wygrzana posadzka pozwala osiągnąć wyższą wagę – aż o 18%, a upadki są prawie o połowę rzadsze.
Warto dodać, że wykorzystana pasza w workach pochodziła z jednej dostawy, a dokładnie z jednej partii produkcyjnej.
W tym miejscu pewnie odezwie się sporo głosów, które z przekonaniem stwierdzą, że łatwiej jest użyć drogich trocin niż słomy. Tak, to prawda, ale są hodowcy, którzy świadomie ścielą słomą po wcześniejszym wygrzaniu kurnika.
„Ja mam zarabiać na kurczakach, a kopalnia na węglu. Na wszystkim się nie da”
– to mądre słowa jednego z naszych hodowców, które mogą posłużyć jako wskazówka dla innych.
Dlatego warto zastanowić się, co jest dla nas bardziej opłacalne. Chociaż prawidłowe wygrzanie kurnika jest bardziej uciążliwe, bo ścielimy kurnik w wyższej temperaturze, co wymaga od nas lepszego planowania, to wysiłek ten może przynieść naprawdę dobre efekty.
Pamiętajmy, że zawsze warto rozmawiać ze specjalistami oraz innymi hodowcami,
wymieniać się doświadczeniami, słuchać i zmieniać niektóre z naszych nawyków. Tylko w ten sposób będziemy rozwijać się i osiągać coraz lepsze rezultaty.
Więcej o ogrzewaniu kurnika przeczytasz tutaj.