Tucz owsiany - założenia teoretyczne

11 stycznia 2017
-
2 minuty

Tucz owsiany nadaje tuszom gęsim niepowtarzalny smak i aromat, który na całym świecie jest rozpoznawany pod marką „Polska Gęś Owsiana”.

Gęsi należy tuczyć wyłącznie całym ziarnem owsa.

Pozwala to uzyskać dobrze umięśnione i odpowiednio otłuszczone tuszki. Proces należy rozpocząć najpóźniej w 13. tygodniu życia. Przez pierwsze 4-5 dni gęsi powinny zjadać min. 250-300g owsa dziennie, a następnie bez ograniczeń. Pobranie ziarna owsa powinno wynosić min. 400g dziennie.

Jakość ziarna jest bardzo ważna. Po czym rozpoznać ziarno najlepszej jakości:

  • jasnożółty kolor,
  • braki zapachu pleśni,
  • właściwa masa (gęstość na poziomie 450-550kg/m3 ),
  • braki jakichkolwiek zanieczyszczeń (ziemia, piach, słoma, odchody gryzoni, odchody szkodników zbożowych, tj. wołek zbożowy).

Ptaki muszą mieć stały dostęp do czystej i zdatnej do spożycia wody.

Aby zmniejszyć stres ciepła z powodu upałów podajemy kompleks witamin i elektrolitów. W celu pobudzenia apetytu możemy zasolić wodę na 1 dzień. Zabieg możemy stosować nie częściej niż co 5 dni. Ptaki powinny także przebywać pod wiatami o odpowiedniej powierzchni, aby ograniczać straty energii związane z poruszaniem się.