Pieczywo w suchym żywieniu
Pieczywo z powodzeniem jest stosowane w żywieniu na mokro, dlaczego więc nie zastosować chleba w żywieniu na sucho? Z pewnością nie jest to łatwe, ponieważ chleb ma 67% suchej masy (i 33% wilgotności). Jednakże funkcjonują fermy, na których stosuje się 30% CCM w dawce gotowej paszy. Sucha masa CCM jest porównywalna do chleba, więc jeśli jest tańszy, warto go zastosować (w podobnej dawce).
Problematyczne może być również ześrutowanie chleba w celu uzyskania homogenności paszy. Do śrutowania pieczywa farmerzy mogą wykorzystać tzw. "bąki".
Chleb w odniesieniu do CCM ma wyższe białko, bogatszy profil aminokwasowy oraz zawiera więcej sodu. W przypadku komponentów słonych, takich jak np. chleb, chipsy czy paluszki należy kontrolować poziom sodu, który może powodować zatrucia organizmu.
Chleb |
Chipsy |
Czekolada |
|
Sucha Masa |
67% |
95% |
15% |
Białko [g/kg s.m] |
137,00 |
60,00 |
115,00 |
Tłuszcze [g/kg s.m] |
94,00 |
350,00 |
520,00 |
Włókno [g/kg s.m] |
18,00 |
12,00 |
10,00 |
Energia [KJ] |
16,56 |
21,91 |
23,00 |
Pieczywo pochodzące ze „zwrotów” może być wykorzystane w celach paszowych pod warunkiem, że nie wykazuje oznak zakażeń mikrobiologicznych.
Poważnym błędem, prowadzącym z reguły do strat ekonomicznych w gospodarstwie jest skarmianie pieczywa skażonego pleśniami, dlatego chleb należy zużyć maksymalnie do 6 dni, jeżeli jest to chleb z nocnego wypieku, a nie zbierany przez dostawcę z kilku dni. W okresach letnich czas magazynowania jest oczywiście krótszy. Jeśli nie zużyjemy go w 100% to lepiej z niego zrezygnować.
Jakość surowca jest równie ważna jak jego przygotowanie do skarmienia. Dostarczane pieczywo to najczęściej: chleb, bułki, pączki, więc należy je wyjąć z opakowań i drobno ześrutować.