Prawidłowe ogrzewanie kurnika

03 lutego 2017
-
2 minuty

Prawidłowe ogrzewanie kurnika wpływa na wiele istotnych dla hodowców kwestii.

Są to m.in:

  • rozchodzenie się ptaków w kurniku
  • odpowiednie użycie środków dezynfekujących
  • niedopuszczenie do rozwoju pleśniakowca w kurniku

Ogrzewanie kurnika rozpoczynamy od grzania posadzki, następnie ogrzewamy ściany oraz wyposażenie pomieszczenia. Temperatura powietrza, które ogrzewa się stosunkowo szybko, potrafi zmylić hodowców i sprawić, że uważają kurnik za dostatecznie ocieplony.

Posadzka powinna zostać nagrzana do odpowiedniej temperatury przed zaścieleniem.

Pomiar temperatury pomiędzy nieugniecionymi źdźbłami ściółki w niezasiedlonym kurniku może wykazać nawet 31-33°C, tymczasem temperatura posadzki wyniesie 16- 18°C. Ptaki w takim pomieszczeniu co prawda początkowo rozejdą się i trafią do paszy i wody. Po ugnieceniu ściółki zaczną jednak gromadzić się z powodu zimna w jednym miejscu.

Podczas ogrzewania kurnika należy pamiętać o zapobieganiu nadmiernej wilgotności.

Ogrzewanie zaścielonej słomą podłogi spowoduje powstanie punktu rosy i tym samym stworzy środowisko, w którym dobrze rozwijać się będzie m.in. pleśniakowiec.

Szczególnie istotne jest prawidłowe ogrzewanie powierzchni dezynfekowanych.

Formalina, używana do odkażania, odparowuje dopiero powyżej temperatury 20°C. Ogrzanie zdezynfekowanego pomieszczenia, a dokładnie nawierzchni musi nastąpić, zanim w kurniku pojawią się ptaki.

Optymalną temperaturę grzania w kurniku określa się na podstawie wykresu Molliera.

Wyznaczenie tej temperatury będzie zależne od wilgotności względnej (czyli zawartości wody w powietrzu) oraz temperatury powietrza. Pomocą w interpretacji wykresu służą m.in. profesjonalni doradcy żywnościowi.

Pamiętaj!

Posadzka w kurniku powinna być nagrzana bez ściółki, zanim ptaki zasiedlą kurnik.