W płynnym żywieniu trzody można z powodzeniem wykorzystywać produkty odpadowe przemysłu rolno-spożywczego.
Dobrym rozwiązaniem jest młóto browarniane, czyli produkt uboczny warzenia piwa. Są to pozostałości ziarna jęczmienia, które nie rozłożyły się w trakcie hydrolizy w procesie warzenia piwa. Świeże młóto jest paszą wyjątkowo nietrwałą – zawiera dużo wody oraz składniki łatwo fermentujące.
Młóto doskonale poprawia strukturę płynnej paszy, która staje się bardziej homogenna.
Zawiera około 75% związków azotowych, 80% tłuszczu, 20% związków bezazotowych wyciągowych i całe włókno surowe.
Młóto świetnie uzupełnia dawkę pokarmową we włókno.
W jego skład wchodzi 20-27 proc. suchej masy, 22-24 proc. białka w s.m oraz tłuszcz, strawny w 60 proc. Dlatego wartość energetyczna młóta jest niska.
Dawki młóta mogą się różnić. Jakie dawki są bezpieczne?
Waga tucznika |
Bezpieczna dawka młóta |
25-45 kg |
do 4% w s.m. |
45-75 kg |
do 5,5% w s.m. |
od 75 kg |
do 7% w s.m. |
Warto pamiętać, że młóto to składnik sezonowy.
Jego dostępność rośnie wraz z produkcją piwa, a co za tym idzie – jest największa latem.