Młóto browarniane, przypominające wyglądem wilgotną śrutę to nierozpuszczone w wodzie pozostałości zacieru piwnego, czyli osad z łusek, kiełek i drobin słodu jęczmiennego lub rzadziej – pszenicznego, ryżowego lub kukurydzianego. Jest dostępne w formie:
- świeżej, o półpłynnej konsystencji,
- suszonej.
Świeże młóto może być stosowane zaledwie przez 2 do 3 dni, ale odpowiednia konserwacja pozwala na przedłużenie okresu przydatności do skarmiania. Należy jednak pamiętać o starannym suszeniu, granulowaniu lub kiszeniu młóta, by nie obniżyć jego jakości.
Właściwości młóta browarnianego
Ze względu na wysoką zawartość białka, młóto w ostatnim czasie stało się cenioną paszą treściwą, a jego właściwości mlekopędne doceniają hodowcy bydła mlecznego. Suche młóto browarniane wpływa na zwiększenie ilości i poprawę jakości mleka, podwyższając zawartość tłuszczu i kazeiny. Poprawia również walory kulinarne mleka – jego smak i zapach.
Młóto jako źródło wysokostrawnego włókna wspomagającego fermentację w żwaczu, korzystnie wpływa na jego kondycję. Jest bogatym źródłem wspomnianego już białka, które w ok. 80% jest trawione w jelicie. Dostarcza dużą dawkę mikro- i makroelementów, witamin B1, B2, B4, B5, A i E oraz aminokwasów.
Poprawia także smakowitość paszy, dzięki czemu zwiększa jej pobranie. Co ciekawe, dotyczy to tylko młóta pochodzącego z produkcji piw typu pils, podczas gdy młóto z piw ciemnych i typu lager nie cieszy się uznaniem krów.
Parametry młóta:
białko |
min. 25% |
włókno |
20,8% |
wilgotność |
10,7% |
olej |
11,8% |
Właściwe żywienie bydła powinno być indywidualnie dostosowane do potrzeb stada i warunków w gospodarstwie. Już dziś skontaktuj się z doradcą żywieniowym De Heus, który pomoże odpowiednio zbilansować dawki: