Dlaczego łubin pojawił się na rynku?
To efekt polityki proekologicznej Unii Europejskiej. Wymusiła ona na rolnikach większą różnorodność w rozkładzie upraw. W efekcie na rynku żywienia trzody chlewnej pojawiło się sporo komponentów motylkowych, w tym łubinów.
Łubin ma wysoko zróżnicowane parametry białka, więcej włókna i tłuszczy oraz niższy udział skrobi. Zawiera także substancje antyżywieniowe (ANF).
Te ostatnie to alkaloidy – odpowiadają za gorzki smak i tym samym wpływają na smakowitość paszy i jej pobranie. Znajdziemy w nich również polisacharydy nieskrobiowe. Zwiększają one lepkość treści pokarmowej paszy, przez co obniżają przyswajanie składników odżywczych.
Jest kilka odmian łubinu.
Warto zapoznać się z ich parametrami, aby świadomie wprowadzić je do diety zwierząt. Przede wszystkim należy wytyczyć próg opłacalności zastosowania komponentu oraz precyzyjnego zbilansowania dawki.
Jaką dawkę łubinu zastosować?
|
WAGA |
DAWKA |
Warchlaki |
23-45 kg |
do 5% |
Tuczniki |
od 45 kg |
do 10% |
Lochy i knury |
- |
do 10% łubinu żółtego do 5% łubinu białego i wąskolistnego |
Warto zapamiętać! Poniższa tabela przedstawia parametry łubinu wąskolistnego i żółtego w porównaniu ze śrutą sojową.