Pęcherzyk żółtkowy jest czwartą błoną płodową u ptaków.
Powstaje w trzeciej dobie inkubacji. Przez kolejnych 5 dni pokrywa się naczyniami krwionośnymi i otacza w ten sposób kulę żółtkową.
Woreczek jest czynny w okresie zarodkowym i przez pierwszych 5-6 dni po wylęgu.
Zawiera ciała odpornościowe bierne, czyli immunoglobuliny IgY, odpowiedzialne za odporność naturalną.
Aby w pełni wykorzystać potencjał woreczka należy:
- wygrzać posadzkę przed zaścieleniem kurnika. Idealna temperatura to 28-30°C;
- utrzymać temperaturę powietrza dla piskląt na poziomie 33-35°C;
- przyjąć pisklęta tak szybko jak to możliwe, bez narażania ich na dodatkowy stres związany z transportem i rozładunkiem;
- podać paszę i wodę zaraz po rozładowaniu piskląt w kurniku;
- umożliwić łatwy dostęp do paszy i wody;
- wyrównać ściółkę, sprawdzić oświetlenie.
Stadia rozwoju zarodkowego wszystkich gatunków ptaków przebiegają w tej samej kolejności.
Czas krytyczny wynosi 72 godziny – od wyklucia do pobrania paszy. Sam czas wylęgu bywa różny:
|
Czas wylęgu |
Kura |
21 dni |
Kaczka |
27-28 dni |
Indyk |
27-28 dni |
Gęś |
29-30 dni |
Kaczka piżmowa |
34-35 dni |
Trzeba pamiętać, że wchłonięcie woreczka żółtkowego opóźniają błędy technologiczne procesu inkubacji, przetrzymanie piskląt (12-48 h) w klujnikach, niewłaściwy transport oraz choroby.