Jak ocenić twardość jaj?
Słaba mineralizacja skorupy nie zawsze musi oznaczać niedoboru wapnia. Ich powodem mogą być kury, które gorzej przyswajają składniki mineralne lub urządzenia do zbierania i transportu jaj. Najlepszym sposobem na ustalenie przyczyny problemu jest regularna kontrola twardości skorupy jaj.
Dotychczas twardość skorupy oceniało się na podstawie liczby stłuczek.
Zazwyczaj wskaźnik ten powinien mieścić się w granicy 7-9 proc. ogólnej liczby pozyskanych jaj. Czasem jednak wynosi 10 proc. lub więcej. Zwiastuje to problemy dla hodowcy, który często decyduje się na zwiększenie dawki wapnia.
Gdy problem nie leży w niedoborze Ca, zwiększenie jego dawki nie pomaga, a szkodzi.
Nadmiar wapnia niekorzystnie wpływa na trawienie tłuszczów, przez co dochodzi do zaburzenia bilansu energetycznego paszy. Prowadzi to do wielu problemów – od nieprawidłowości w ilości pobieranej paszy, aż po kłopoty z metabolizmem wątroby.
Najlepszym rozwiązaniem są dokładne i regularne pomiary twardości skorupy.
Za słabą mineralizację skorupy odpowiadać mogą kury, które gorzej przyswajają składniki mineralne lub urządzenia do zbierania i transportu jaj. Tylko dokładne pomiary pomogą ustalić źródło problemu.
Precyzyjny pomiar twardości skorupki jaja pozwala:
- poznać rzeczywistą przyczynę stłuczek
- zoptymalizować systemu żywienia stada według dokładnych wytycznych
- dokładne dobrać poziom suplementacji Ca
De Heus wdrożył program żywienia niosek FIT, który zakłada dokładne pomiary twardości skorupy.
Za pomocą urządzenia Futura z dużą precyzją można określić twardość, a raczej wytrzymałość skorupy,
wyrażoną w Newtonach (N). Miarodajny pomiar powinien bazować na przebadaniu 30 losowo zebranych jaj najlepiej z rannego zbioru. Podstawowa statystyka z takiej próby (średnia twardość, minimalna twardość, maksymalna twardość, błąd standardowy, wyrównanie) pozwala z dużą dokładnością określić sytuację na fermie.
Uzyskane dane pozwalają także określić odchylenia od przewidywanego wzorca.
Na podstawie tej wartości można zastosować suplementację wapnia z większą dokładnością i uniknąć jego nadpodaży.