Oto 10 pomocnych wskazówek na zabezpieczenie gospodarstwa przed afrykańskim pomorem świń:
- umieść bezpośrednio przy drzwiach obiektu maty dezynfekcyjne
- zmieniaj i dezynfekuj obuwie
- zakładaj odzież ochronną
- uzupełniaj płyny dezynfekcyjne
- prowadź rejestr wejść osób do pomieszczeń ze świniami
- rejestruj środki transportu wjeżdżające na teren gospodarstwa
- ogranicz liczbę wejść do obiektów, zwłaszcza osób postronnych
- zamykaj bramę wjazdową
- otocz teren chlewni płotem, aby zabezpieczyć dostęp do budynków inwentarskich.
- obserwuj zwierzęta – w razie jakichkolwiek niepokojących objawów zgłoś je lekarzowi weterynarii
Jako przykład kompleksowego wdrożenia działań zabezpieczających może posłużyć doświadczenie firmy De Heus.
Pracownicy terenowi i transportu otrzymali specjalne instrukcje, które określają zasady wejść na fermy, aby nie zainfekować świń chorobami przenoszonymi przez ludzi. Pracownicy m.in. stosują odzież i obuwie ochronne oraz środki do dezynfekcji rąk i butów. Wyposażeni są także w rozpylacze ze środkiem dezynfekującym, przeznaczonym do doraźnej dezynfekcji kół, a samochody pozostawiają na drodze publicznej lub na parkingu poza fermą. Przed każdą wytwórnią De Heus znajdują się maty dezynfekcyjne, a ruch w fabrykach został ograniczony do minimum.