Instalacja do płynnego żywienia
Instalacja do żywienia płynnego jest prosta w działaniu, ale wymaga stałego nadzoru. Szczególnie ważna jest kontrola systemu, komponentów i pulpy. Krzywe żywienia oraz receptury powinny być korygowane zgodnie z wymaganiami grup technologicznych i dostępnymi w danym momencie surowcami.
Wyniki techniczne hodowcy zależą od jakości i ilości pulpy.
Dlatego higiena paszy oraz jakość komponentów to podstawa. Najważniejsze jest odpowiednie wymieszanie paszy oraz zadanie jej do koryt.
Optymalna sucha masy zupy to 22-25 proc.
Jak ją uzyskać? Wystarczy wprowadzać aktualne dane o surowcu do komputera oraz stosować odpowiednie dla danej grupy technologicznej receptury. Nawet niewielkie różnice mogą powodować duże problemy. Jeśli dostarczymy 22 proc. suchej masy zamiast 24 proc. uzyskamy tylko 1,84 kg paszy zamiast 2 kg. Efekt? Słabszy wzrost i gorsze wyniki ekonomiczne.
Komponenty powinny być cyklicznie kontrolowane
w odpowiednim laboratorium. Można je także szybko sprawdzić przy pomocy wagosuszarki lub kuchenki mikrofalowej. Warto przeprowadzić dokładniejszą analizę po każdej zmianie dostawcy lub komponentów.
Komponenty płynne przechowujemy w silosach poliuretanowych lub zbiornikach betonowych,
których ściany zabezpieczone są przed korozją. To najczęściej odpady z przemysłowej produkcji żywności – sprawdźmy ich pochodzenie, proces produkcji i wartość pokarmową.
Wskazówka: Aby pozbyć się z komponentów płynnych zanieczyszczeń, warto zamontować sito na rurę wlewową.
Aby zachować homogeniczność paszy, surowce płynne wymagają mieszania.
Służą do tego najczęściej mieszadła (niektóre surowce mogą być jedynie przepompowywane). Tę czynność wykonuje się tuż przed podaniem komponentu do miksera.
Silosy powinny znajdować się jak najbliżej kuchni paszowej.
Dzięki temu w rurze podającej pomiędzy karmieniami zostaje jak najmniej surowca. Dozujmy komponent tak, by został w niej ten, który jest obecny we wszystkich recepturach.
Czas mieszania zależy od komponentów i pojemności zbiornika.
Mieszamy najpierw surowce płynne, a potem stałe. Bardzo ważny jest czas nasiąkania – suche komponenty uzyskują zawiesinę w pulpie. Jeśli homogenna pulpa jest gotowa, możemy karmić.
Ciekawostka: Przy wyjścia z miksera znajduje się łapacz kamieni – chroni pompę transportującą zupę i pętle paszową. Na rynku dostępne są pompy mimośrodkowe i wirnikowe. Ich moc i sposób pracy zależą od typu surowców, długości obwodu oraz suchej masy zupy.
Ważna jest higiena całego obwodu i kuchni, dlatego hodowca co jakiś czas powinien umyć instalację.
W zależności od systemu, w czasie między karmieniami w pętlach znajduje się woda lub pasza. Niezwykle istotne jest to, by do kolejnych karmień wykorzystać wodę technologiczną lub uwzględnić ilość pulpy z poprzedniego karmienia, która znajduje się w obiegu.