Groch jest najczęściej stosowanym w żywieniu trzody przedstawicielem strączkowych.
Jest tani (700 zł/t.) i zawiera mało związków antyżywieniowych – taniny i inhibitory trypsyny. To właśnie one ograniczają wykorzystanie m.in. bobiku, czy łubinów w mieszankach paszowych.
Nasiona grochu zawierają 19–23% białka i sporo lizyny.
Mają natomiast niewiele aminokwasów siarkowych, dlatego w mieszankach dla trzody groch dobrze bilansuje się z makuchem rzepakowym i śrutą, która bogata jest w metioninę.
Największym producentem grochu w Europie są Francuzi, Duńczycy, Belgowie i Holendrzy.
W tych krajach średni plon wynosi 4-5 ton ziarna. W Polsce – 2,5-3 t/ha, choć w gospodarstwach doświadczalnych to już 5-5,5 t/ha. Przyczyn jest wiele – warunki pogodowe, błędy podczas siewu, które popełniane są o wiele częściej niż przy uprawie innych roślin.
Wskazówka:
Bardzo ważne jest właściwe ześrutowanie nasion grochu. Dzięki stopniowemu wprowadzaniu go do receptury unikniemy problemu luźnych odchodów.