Dzięki rozdrobnieniu paszy zwiększa się jej powierzchnia, a tym samym enzymy trawienne mogą ją szybciej strawić.
Drobne śrutowanie wpływa także na ujednolicenie cząstek paszy. Może to poprawić jej wymieszanie i zmniejszyć ryzyko późniejszego rozwarstwiania – na przykład przy transporcie paszociągiem.
Cząstki właściwie ześrutowanych zbóż mieszczą się w przedziale 500-800 µm, czyli 0,5-0,8 mm.
Im mniejszy rozmiar cząsteczek, tym lepsza strawność składników pokarmowych i lepsze wykorzystanie paszy. Cząstki nie mogą jednak być zbyt drobne.
Duże rozdrobnienie paszy ma swoje wady.
Bardzo drobno zmielona (mączna) pasza zwiększa ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka u świń. Zbyt duża ilość pyłu może też podrażniać układ oddechowy oraz zmniejszyć pobranie paszy. Poza tym miałka mieszanka łatwo zawiesza się w karmnikach. Dłuższe śrutowanie to także więcej zużytej energii, a więc wyższe koszty.
Zalety:
- lepsza strawność składników pokarmowych
- lepsze wykorzystanie paszy
- lepsze wymieszanie, bardziej jednolita konsystencja
- mniejsze ryzyko rozwarstwienia
Wady:
- zbyt drobna pasza może powodować wrzody podrażniać układ oddechowy
- miałka mieszanka zawiera się w karmnikach
- zapylenie wpływa na zmniejszenie pobrania
- długie śrutowanie to wyższe koszty