Elementarz produkcji paszy – śrutowanie

30 czerwca 2017
-
2 minuty

Śrutować czy nie śrutować – oto jest pytania. Śrutowanie – jak każda czynność gospodarcza – ma swoje wady i zalety. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Dzięki rozdrobnieniu paszy zwiększa się jej powierzchnia, a tym samym enzymy trawienne mogą ją szybciej strawić.

Drobne śrutowanie wpływa także na ujednolicenie cząstek paszy. Może to poprawić jej wymieszanie i zmniejszyć ryzyko późniejszego rozwarstwiania – na przykład przy transporcie paszociągiem.

Cząstki właściwie ześrutowanych zbóż mieszczą się w przedziale 500-800 µm, czyli 0,5-0,8 mm.

Im mniejszy rozmiar cząsteczek, tym lepsza strawność składników pokarmowych i lepsze wykorzystanie paszy. Cząstki nie mogą jednak być zbyt drobne.

Duże rozdrobnienie paszy ma swoje wady.

Bardzo drobno zmielona (mączna) pasza zwiększa ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka u świń. Zbyt duża ilość pyłu może też podrażniać układ oddechowy oraz zmniejszyć pobranie paszy. Poza tym miałka mieszanka łatwo zawiesza się w karmnikach. Dłuższe śrutowanie to także więcej zużytej energii, a więc wyższe koszty.

Zalety:

  • lepsza strawność składników pokarmowych
  • lepsze wykorzystanie paszy
  • lepsze wymieszanie, bardziej jednolita konsystencja
  • mniejsze ryzyko rozwarstwienia

Wady:

  • zbyt drobna pasza może powodować wrzody podrażniać układ oddechowy
  • miałka mieszanka zawiera się w karmnikach
  • zapylenie wpływa na zmniejszenie pobrania
  • długie śrutowanie to wyższe koszty