Długie i krótkie koryta w płynnym żywieniu świń
W płynnym żywieniu świń mamy do wybory krótkie i długie koryta. Każda opcja ma swoje zalety i wady. Najważniejsze, aby zwierzęta w obu systemach miały odpowiedni dostęp do paszy, ponieważ wpływa to na końcowy wynik tuczu. To, którą opcję wybierzmy, wynika z możliwości technicznych fermy.
Przy krótkim korycie na zwierzę przypada 11 cm, a przy długim 33 cm.
Najważniejsza różnica to dostęp do paszy – przy długich korytach zwierzęta jedzą jednocześnie, dzięki czemu nie musimy zwiększać dziennej dawki o nadwyżkę dla chorych i słabych zwierząt (przy krótkich korytach jedzą one na końcu, wedle hierarchii). Jeśli jednak dobrze zbilansujmy pasze i wprowadzimy poprawne dane do komputera, zużycie paszy na długich i krótkich korytach powinno być porównywalne.
Krótkie koryta:
- najczęściej instalowane są w modernizowanych budynkach - ze względu na istniejący ju z układ kojców i korytarzy
- pozwalają utrzymywać w kojcach wyższą obsadę
- wiążą się z trudniejszą restrykcją paszy
- zwiększają ryzyko stresu i różnicowania się zwierząt - zwierzęta nie podchodzą do koryta jednoczesnie, ale w ramach obowiązującej w stadzoe hierarchii
- wymagają więcej energii - przy dużej obsadzie mikser pracuje cały dzień
- pasza wydawana jest w blokach żywieniowych: 3 bloki x 4 karmienia lub 4 bloki x 3 karmienia
- konieczne jest dozowanie 110%-120% dawki - te 10%-20% to dodatkowa ilość dla najsłabszych zwierząt
- wykorzystują sensory, które decydują o kolejnej porcji jedzenia dozowanego do koryta
Długie koryta:
- zazwyczaj wykorzystywane w nowych budynkach, gdzie kojce mają mniejszą obsadę
- pozwalają lepiej kontrolować restrykcyjne żywienie
- pasza zadawana jest zazwyczaj 3 razy dziennie – 100% dawki dziennej co 8 godzin, po 33% rano i w dzień, 34% wieczorem
- tańsze w utrzymaniu – wszystkie sztuki jedzą jednocześnie, przez co mniej różnicują się
- szybciej ujawniają chore i słabe zwierzęta, które nie podchodzą do jedzenia