Co warto wiedzieć o hodowli kaczek?
Z roku na rok hodowla kaczek w Polsce sukcesywnie rośnie. Polacy coraz chętniej sięgają po to szlachetne mięso. Obecnie na jednego mieszkańca przypada około 16-18 dag rocznie. Co prawda nie spożywamy tyle kaczego mięsa, co nasi zachodni sąsiedzi (ok. 1kg rocznie), ale prognozy wskazują, że w najbliższych latach ta liczba wzrośnie.
Porównując lata 2014 i 2013 zauważymy, że ten segment rynku prężnie się rozwija – wzrost wyniósł 70%. Obecnie aż 90% polskich kaczek jest eksportowanych w postaci mięsa i przerobów.
W polskich hodowlach kaczek możemy najczęściej spotkać dwa rodzaje kaczek:
- Hodowla kaczki Piżmowej (10%) – kaczka utrzymywana jest do 9 tygodnia, a kaczor do 12 tygodnia.
- Hodowla kaczki Pekin (90%) – utrzymywana jest do 8 tygodnia, choć najlepszą korelację między FCR a masą ciała uzyskuje się w 44 dobie.
Oba gatunki kaczek mogą być odchowywane na ściółce lub rusztach. Każda opcja ma swoje wady i zalety, dlatego hodowca kaczek powinien dokładnie przeanalizować, co mu się opłaca. Poniżej przedstawiamy zalecane obsady kaczek na m2 :
A czym różni się ściółka od rusztu? Poniżej spisaliśmy wady i zalety każdej opcji.
WADY | ZALETY | |
ŚCIÓŁKA |
|
|
RUSZT |
|
|
Czy Wy też hodujecie kaczki?