Co dokładnie sprzyja rozwojowi kokcydiozy?
- duże zagęszczenie na m2 i wielkotowarowe fermy, na których znajdują się ptaki w różnym wieku produkcyjnym;
- stres – obniża odporność ptaków;
- ściółka – jeśli nie jest usuwana w trakcie cyklu, gromadzi oocysty wydalane z kałem;
- nosiciele, szczególnie przy dużym zagęszczeniu ptaków;
- krótkie przerwy między kolejnymi cyklami produkcyjnymi;
- niewłaściwe warunki w indyczniku – zbyt duża wilgotność powietrza, ściółki (co lubi kokcydioza drobiu) oraz słaba wentylacja – sprzyjają chorobom, nie tylko kokcydiozie;
- otwarte systemy pojenia – sprzyjają parowaniu wody i zamakaniu ściółki pod liniami, dlatego warto co jakiś czas wymienić system pojenia na taki, z którego indyki będą wylewały mniej wody;
- zbyt wysoka temperatura, która przyczynia się do mniejszego pobierania pasz, co jednocześnie powoduje zmniejszenie pobrania kokcydiostatyku;
- zarobaczenie ptaków nicieniami oraz inne choroby bakteryjne i wirusowe;
- obsługa fermy przez ludzi – zła higiena.
Jeśli zniwelujemy lub ograniczmy te czynniki, zmniejszymy ryzyko rozprzestrzeniania się kokcydii.