Nowe standardy intensywnej produkcji wołowiny: formuła BEEFAIR w paszach MasterBull
Osiągnięcie wysokiej intensyfikacji produkcji wołowiny, które opiera się na zwiększeniu dziennych przyrostów masy ciała oraz szybszym osiągnięciu wagi ubojowej, często przekłada się na pokrycie potrzeb żywieniowych – w szczególności zapotrzebowania na białko, energię, minerały i witaminy. Jest to poprawne podejście w pół-intensywnym systemie tuczu, gdzie dominującą rolę odgrywają pasze objętościowe. Jednak w intensywnym systemie żywienia bydła mięsnego stosuje się dawki pokarmowe oparte głównie na ziarnach zbóż. Zmieniając system żywienia bydła na metodę NA SUCHO, zmieniamy skład mikroflory żwacza. Intensywna produkcja wołowiny wymaga więc nie tylko precyzyjnego bilansowania pasz. Niezbędne są również dodatki funkcjonalne, które pozwalają na maksymalne wykorzystanie potencjału genetycznego zwierząt oraz wspierają zmiany metabolizmu organizmu w intensywnym tuczu.
Linia pasz MasterBull
Pasze linii MasterBull do żywienia bydła opasowego NA SUCHO zawierają wiele rozwiązań żywieniowych, które pozwalają wykorzystać potencjał genetyczny zwierząt w celu uzyskania wysokich dziennych przyrostów przy jednoczesnym zachowaniu ich wysokiego statusu zdrowotnego. W materiałach promocyjnych oraz na etykietach pasz MasterBull informujemy o zastosowaniu licznych dodatków funkcjonalnych, takich jak kompleks buforujący, żywe drożdże Saccharomyces cerevisiae, formuła 4Mg, dodatek siarki paszowej, chlorek choliny oraz wiele innych.
Ilość innowacyjnych rozwiązań żywieniowych i dodatków funkcjonalnych stale się zwiększa. W związku z tym, aby ułatwić hodowcom korzystanie z tych produktów, zdecydowaliśmy się wdrożenie innowacyjnej formuły BEEFAIR, do wszystkich pasz z linii MasterBull: Complete, Intensive, i nowości – Intensive Corn.
BEEFAIR: kompleksowe wsparcie dla intensywnej produkcji wołowiny
Formuła BEEFAIR zawiera starannie dobrane składniki, które wspierają kluczowe funkcje życiowe bydła, takie jak trawienie, metabolizm, odporność i zdrowie. Została opracowana specjalnie z myślą o dawkach pokarmowych z wysokim udziałem zbóż i jest efektem prac zespołu ekspertów żywieniowych De Heus. BEEFAIR odpowiada na rzeczywiste potrzeby fizjologiczne zwierząt, zapewniając optymalne warunki dla ich wzrostu i produkcji. W formule uwzględniono składniki maksymalizujące wchłanianie minerałów oraz zwiększające smakowitość paszy.
Główne zalety BEEFAIR, wspierające intensywny tuczu wołowiny o wysokich walorach kulinarnych to:
- duży udział kompleksu buforującego, który zabezpiecza przed zakwaszeniem żwacza,
- żywe drożdże Saccharomy cescerevisae wspomagające buforowanie żwacza i zwiększające trawienie słomy,
- wysoki udział witamin i minerałów pokrywa potrzeby bytowe i produkcyjne,
- zbilansowany magnez w formule 4Mg: aktywuje witaminę D3, wspiera pracę mięśni, pełni rolę alkalizatora pH żwacza i wycisza zwierzęta,
- zawartość siarki paszowej niezbędnej do syntezy aminokwasów białek mięśni oraz chloreku choliny dla wsparcia metabolizmu wątroby.
Formuła Beefair będzie stale rozwijana i wzbogacana o kolejne korzyści. Już w pierwszej połowie 2025 roku De Heus wprowadzi nowe rozwiązanie, które dodatkowo stymuluje dzienne przyrosty masy ciała. To innowacyjne podejście, przetestowane na fermach bydła opasowego w Brazylii w ostatniej fazie tuczu, obiecuje jeszcze wyższą efektywność i lepsze wyniki produkcyjne.
Żywienie opasów - co musisz wiedzieć?
Dowiedz się więcej o żywieniu opasów i naszych produktach dla bydła mięsnego!