Nowa chlewnia tuczu
19. listopada w miejscowości Toniszewo Państwo Iwona oraz Marek Odor otworzyli swoją nową chlewnię. Obiekt stanowi pierwszą część inwestycji. Drugą będzie chlewnia rozrodu na 300 loch z zapleczem socjalno-gospodarczym, której budowa planowana jest na 2016 rok.
Obiekt podzielony jest na 6 komór. Każda komora mieści 250 sztuk, co łącznie zapewnia 1500 miejsc tuczowych. Komory – trzy po lewej stronie i trzy po prawej – połączone są łącznikiem, który w przyszłości może być miejscem na montaż kuchni płynnego żywienia.
Obecnie tuczniki żywione są paszami sypkimi. Jednakże istnieje możliwość wdrożenia instalacji płynnego żywienia. Wystarczy przedzielić kojce dodatkową przegrodą, wymienić koryta i wyposażyć w kuchnię płynnego żywienia.
Chlewnia została wyposażona w podciśnieniowy system wentylacyjny, składający się z 12 wentylatorów kominowych oraz wlotów klapowych umieszczonych w bocznych ścianach budynku. Nad odpowiednim przepływem powierza czuwa komputer klimatyczny.
„Przy projektowaniu braliśmy pod uwagę możliwość wykorzystania tego obiektu do produkcji zarówno w cyklu otwartym jak i zamkniętym. Wielkość sektora dopasowana jest do wielkości grup technologicznych z rozrodu. Tak więc po zakończeniu drugiej części inwestycji produkcja będzie odbywała się w cyklu zamkniętym. Nadmiar prosiąt będzie sprzedawany.” – mówi Zbigniew Naparty, specjalista ds. techniczno-inwestycyjnych De Heus.
Budowa chlewni trwała pół roku, a od pomysłu do zakończenia budowy minęło 807 dni (z uwzględnieniem przerw zimowych).
Więcej zdjęć dostępnych jest tutaj.