„Kaczka na warsztat” – kaczyna poleca się

21 października 2024
-
3-minuty

19 października w Powierciu odbyły się warsztaty kulinarne „Kaczka na warsztat”, których głównym bohaterem było zdrowe i pyszne mięso kaczki. W wydarzeniu wzięły udział dwie drużyny, złożone z hodowców oraz pracowników firm De Heus, Orvia i NaturAgra. Pod czujnym okiem profesjonalnych kucharzy, uczestnicy wspólnie gotowali i odkrywali różnorodne możliwości, jakie daje mięso z kaczki. Wydarzenie miało na celu także podkreślenie znaczenia współpracy pomiędzy ogniwami produkcji kaczki – od hodowli po gotowy produkt. Dobra współpraca jest gwarantem najwyższej jakości mięsa.

Dlaczego warto włączyć kaczkę do diety?

Celem warsztatów była promocja mięsa z kaczki, które wyróżnia się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także cennymi wartościami odżywczymi.

  • Białko: Mięso kaczki zawiera wysokiej jakości białko, niezbędne do regeneracji i wzrostu tkanek.
  • Żelazo i witaminy: Dzięki dużej zawartości żelaza, kaczka wspiera prawidłową pracę układu krwionośnego. Jest również bogata w witaminy B3 (niacyna) i B6, które wspomagają metabolizm.
  • Zdrowe tłuszcze: Kaczka zawiera tłuszcze nienasycone, korzystne dla serca, a także kwasy omega-3 i omega-6.

Zdrowa rywalizacja i pyszne efekty

Drużyny, pracując pod opieką kucharzy Przemysława Błaszczyka oraz Mariusza Kozaka zmierzyły się z wyzwaniem przygotowania smakowitych dań na bazie kaczki. Każdy zespół, wykorzystując różnorodne przyprawy, zioła i owoce, starał się wydobyć z mięsa to, co najlepsze. Na talerzach pojawiły się między devolaj z demi-glace, dziady z okrasą kaczą, kacze ferrero rocher oraz kaczy bulion z kluseczkami półfrancuskimi z parmezanem i oliwą sezamową. Kucharze dzielili się wskazówkami dotyczącymi technik przygotowania mięsa – od odpowiedniego przyprawienia po perfekcyjne pieczenie.

Uczestnicy warsztatów nie tylko rywalizowali, ale przede wszystkim świetnie się bawili, ucząc się od siebie nawzajem oraz odkrywając nowe sposoby na wykorzystanie kaczyny w codziennej kuchni. Wszyscy byli zgodni, że kaczka zasługuje na więcej miejsca na naszych stołach.

Współpraca dla jakości

Warsztaty były również okazją do podkreślenia roli współpracy między innymi pomiędzy hodowcami, producentami pasz, firmami genetycznymi oraz tymi zajmującymi się przetwarzaniem mięsa. Tylko dzięki wspólnym działaniom na każdym etapie produkcji – od hodowli po gotowy produkt – możliwe jest dostarczenie konsumentom najwyższej jakości mięsa z kaczki. Jak podkreślała Kamila Chodakowska, kierownik działu drobiu wodnego De Heus „Współpraca wszystkich ogniw w łańcuchu produkcji to gwarancja, że mięso, które trafia na nasze stoły, jest zarówno smaczne, jak i zdrowe”.

Nowe inspiracje

Warsztaty „Kaczka na warsztat” były nie tylko lekcją gotowania, ale także inspirującym wydarzeniem, które pokazało, jak wiele możliwości kulinarnych kryje w sobie kaczyna. Zarówno dla doświadczonych kucharzy, jak i amatorów, mięso z kaczki stało się źródłem kulinarnych inspiracji i nowych smaków.

Event odbył się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu – szkole otwartej na współpracę i ciekawe inicjatywy. Profesjonalne kuchnie sprawiły, że gotowanie było jeszcze przyjemniejsze, a uczestnicy czuli się jak kucharze w wysokiej klasy restauracjach. Dwa tygodnie wcześniej w tej samej szkole zorganizowano spotkanie dla dzieci w ramach programu „Działamy i wspieramy”. Podczas tego wydarzenia dzieci uczyły się, jak właściwie karmić dzikie kaczki, dowiadując się, jakie produkty są dla nich zdrowe, a jakich lepiej unikać. Przygotowały również zdrowe przekąski dla ptaków.

Zdrowe i pyszne mięso, które warto częściej smakować

Kaczka to zdrowe i pyszne mięso, które warto promować i włączać do codziennego menu. Warsztaty pokazały, że kaczyna może być prawdziwą gwiazdą każdego posiłku.

Zapraszamy do odkrywania smaku kaczki i włączenia jej do swojej diety. Kaczka to nie tylko zdrowy wybór, ale także prawdziwa kulinarna przygoda.