Wcześniejsza edycja obrała kierunek żywieniowy, a więc wpływ żywienia na produkcyjność kur oraz aspekt ekonomiczny (kalkulacje kosztów produkcji w ujęciu żywieniowym). Tym razem uczestnicy mieli okazję wysłuchać wykładów i wziąć udział w dyskusji na temat wad jaj, oszczędności produkcji jaj, wpływu żywienia na jajo oraz oceny jakości skorupy jaj.
Spotkania Biznesu z Jajem mają na celu wsparcie hodowców nioski towarowej w poprawie wskaźników ekonomicznych poprzezprzekazanie odpowiedniej wiedzy, wymianę doświadczeń oraz stworzenie możliwości aktywnego uczestnictwa hodowców w zajęciach praktycznych.
Tym razem, podczas części warsztatowej uczestnicy mogli ocenić jakość skorupy jaj ze swoich ferm oraz wybarwienie żółtka, co dla wielu było nowością i ciekawym doświadczeniem, dającym wiele wskazówek do poprawy swojej produkcji.
Kolejna, trzecia odsłona Biznesu z Jajem już w II połowie roku. Zapraszamy!
Więcej zdjęć dostępnych jest tutaj.